- Konu Başlıkları
- Güzel Sanatlar Fakültelerine Girmek İsteyenler İçin İpuçları
- Yetenek Sınavı Sonuç Hesaplaması
- Hemen Bir Örneğe Göz Atalım…
- Yetenek Sınavlarına Türkiye’nin En İyi Sanat Okulunda Hazırlanın!
Güzel Sanatlar Fakültelerine Girmek İsteyenler İçin İpuçları
Güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarına hazırlanan ya da sınava girmiş olan adayların en çok merak ettikleri konulardan biri de puanlarını nasıl hesaplayacaklarıdır. Üniversitelerin Görsel Sanatlar, Konservatuarlar ve Spor Akademileri bölümlerine girmek için diğer bölümlere girmek için gereken üniversite sınavına ek olarak bir de yetenek sınavına girmek gerekir.
Yetenek sınavı sonuçları nasıl hesaplanır sorusuna cevap bulmak için YÖK’ün belirlediği esaslara bakmak gerekir. Yazımızda YÖK tarafından belirlenen yetenek sınavı sonucu puan hesaplamasının formülünden bahsedecek, bunun dışında yetenek sınavlarına girmek için gerekli şartlardan bahsedeceğiz.
Yetenek Sınavı Sonuç Hesaplaması
YÖK’ün belirlediği esaslara göre yetenek sınavı sonuç hesaplaması için şu adımları takip etmek gerekir:
-
Eğer iki aşamalı bir yetenek sınavı yapıldıysa öğrencinin her iki sınavdan aldığı puanlar toplanarak ortalaması alınır ve Yetenek Sınavı Puanı elde edilir.
-
Daha sonra yetenek sınavı sonuç puanı ortalaması standart puana dönüştürülür. Bunun için puan, 1.17 ile çarpılır.
-
Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı da standart puana dönüştürülür yetenek sınavı sonuç puanına eklenir.
-
Son olarak TYT puanı da standart puana dönüştürülerek bunlara eklenir.
Yetenek sınavı sonucu hesaplamasının daha kolay bir biçimde göstermek için şu formülü kullanabiliriz:
-
(Yetenek Sınavı Puanı x 1.17) + (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı x 0.11) + (TYT x 0.22)
Bu noktada hemen hatırlatmak gerekir ki yetenek sınavına girmek için TYT sınavına girmeniz ve en azından barajı geçmeniz şarttır. TYT sınavından en az 150 puan aldıktan sonra tıpkı YÖK üzerinden yetenek sınavı için başvuru yapabilirsiniz. Ancak başvuru sistemi merkezi olsa da üniversitelerin her biri başvuruları bireysel olarak alır.
TYT’den 150 puan alarak barajı geçen adaylar yetenek sınavlarına belirtilen tarihlerde ve saatlerde girerek yöneltilen soruları cevaplarlar. Her üniversite Özel Yetenek Sınav Sistemini farklı oluşturduğu için kurul tarafından yapılan değerlendirmeler değişiklik gösterebilir. Adaylar Yerleştirme Puanları en yüksek puandan başlamak üzere sıraya konur ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış olur.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Özel Yetenek Sınavları BARAJ ve BÖLÜM olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Baraj Sınav Sonucunun %30’u alınırken, Bölüm Sınav Sonucunun %70’i alınmaktadır. Ortalamayla da öğrenciler bölüme kabul edilmektedir. Ancak bu durum her üniversitede aynı değildir.
Özel Yetenek Sınavı Sonuçları (ÖYSP), öğrencinin yerleştirme sınav puanlarının ortalaması ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) ve en yüksek TYT puanlarının katkısından oluşan puan göz önünde tutularak adayın Yerleştirme Puanı (YP) hesaplanır.
Hemen Bir Örneğe Göz Atalım…
Varsayalım ki Güzel Sanatlar Fakültesinin yetenek sınavına giren bir öğrencimiz ilk aşama sınavından 80, ikinci aşama sınavından ise 90 almış olsun. Bu durumda öğrencinin yetenek sınavı sonucu şu şekilde hesaplanabilir:
-
Aşama Puanı 80 x %30 + 2. Aşama Puanı 90 x %70)=87
-
(87 x 1.17) + (60 (AOBP) x 0.11) + (250(TYT) x 0.22)=163.39
Bu hesaplamaya göre öğrencinin Güzel Sanatlar Fakültesine yerleşeceği puan 163.39 olacaktır.
Yetenek Sınavlarına Türkiye’nin En İyi Sanat Okulunda Hazırlanın!
Yetenek sınavı sonuçları hesaplandığında yüzünüzün gülmesini istiyorsanız endişelenmeyi bir kenara bırakın, hemen hazırlanmaya başlayın! Resim Kursu’de geleceğinizi sanatla şekillendirmek için sizlere birçok program sunuyoruz.
Teknik eğitimler, güzel sanatlar fakültelerine hazırlık kursları ve workshoplarımızla yetenek sınavları için hazırlanabileceğiniz eğlenceli ve kapsamlı programlarımıza göz atın! Gelin, yetenek sınavlarına birlikte hazırlanalım, yetenek sınavı için ihtiyacınız olan tüm becerileri kazanımlarınız arasına ekleyin!
[widget-171]