Resim Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Güzel Sanatlar Yetenek Sınavlarına Katılma Şartları

2023 Yetenek Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavına katılıp hayallerinin peşinden koşmak isteyen sanatsever öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Bu yazımızda sizler için ilk olarak 2023 yetenek sınavı başvuru şartlarını ele alacağız. Elbette yetenek sınavları başvuru tarihleri de çok önemli. Başvuru tarihlerini kaçırırsanız verdiğiniz emeklerin tamamı boşa gider. 

Şimdi gelelim, güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına katılma şartlarına. Her üniversitenin belirlediği özel kriterlerin dışında adaylardan beklenen bazı katılım şartları da vardır. Merak etmenize hiç gerek yok, güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavı için ihtiyaç duyacağınız tüm detayları yazımızda bulacaksınız…

Güzel Sanatlar Yetenek Sınavlarına Katılma Şartlarını Biliyor musunuz?

Resim, çizim ya da şekil verme konusunda çok iyi olabilirsiniz. Bir avuç kil parçasıyla harikalar yaratıyor, dijitalde yaratıcılığınızı konuşturuyor da olabilirsiniz. Yine de bunların hiçbiri, güzel sanatlar fakültesinden kesin bir şekilde kabul alacağınız anlamına gelmiyor. Evet, yetenekli olmak önemli ancak güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavına çok iyi hazırlanmak da bir o kadar önemli. Şimdi hazırlık aşamasındaki öğrenciler için adım adım yol haritasını paylaşalım. 

  • Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına kimler başvurabilir?

Lise diplomasına sahip olan her yaştan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarına katılabilir. (T.C. vatandaşı olmayan adaylar ise yabancı öğrenci kontenjanından yaralanabilirler.)

  • Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına giriş için istenen Y.K.S. puanı nedir?

2023 yetenek sınavı başvuru şartlarından biri de öğrencilerin üniversite sınav puanının yeterli olmasıdır. Yetenek sınavlarına giriş hakkı kazanabilmeniz için Y.K.S’den en az 160 puan almanız gerekir. Bu puanla özel üniversitelerin yetenek sınavlarına girebilirsiniz. Devlet üniversiteleri için ise (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi) Y.K.S’den 225 puan almanız gerekmektedir. Ayrıca bazı devlet okulları, güzel sanatlar yetenek sınavlarına katılma şartları olarak daha yüksek puanlar istemektedir.

  • Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları kaç aşamadan oluşmaktadır?

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarının aşamaları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Bazı üniversiteler tek aşama ile öğrencilerini sınava tabi tutarken bazıları birden fazla aşama uygulayabilir. Örneğin; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yetenek Sınavları iki aşamadan (baraj ve bölüm sınavları) oluşurken Marmara Üniversitesi Yetenek Sınavları üç aşamadan (baraj, bölüm ve mülakat – öğrenci portfolyo değerlendirmesi); özel üniversitelerin yetenek sınavları ise genellikle iki aşamadan (baraj ve ve mülakat-öğrenci portfolyo değerlendirmesi) oluşmaktadır.

  • Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarında neler soruluyor?

Güzel sanatlar yetenek sınavlarına katılma şartlarıyla ilgili olarak bir diğer konu da yetenek sınavlarında sorumlu olunan konulardır. Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarının konuları, her üniversite ve bölüm için farklılık göstermektedir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Baraj Yetenek Sınav Soruları imgesel konulu figür çalışmalarından oluşurken Bölüm Yetenek Sınav Soruları ise tercih edilen bölüme göre farklılık içermektedir.


Örnek olarak:  ‘’2011 Baraj Sınav Sorusu (öğleden sonra grubu)’’  Sahilde güneşlenen bir bayan figür, güneş şemsiyesi açan bir erkek ve kumsalda kova ve kürekle oyun oynayan bir çocuktan oluşan üç figürlü imgesel kompozisyon çizimiydi.  (50X70  kağıt üzerine kurşun kalem ile 3 saat.)
‘’2011 Bölüm Sınav Sorusu (İç Mimarlık), Bir çanta ve ayakkabı tasarımcısının ürünlerini sattığı mağazanın perspektif görünümünü bir figür kullanarak imgesel kompozisyon çizimiydi. (50X70  kağıt üzerine kurşun kalem ile 3 saat.)
Marmara Üniversitesi Baraj ve Bölüm Yetenek Sınav Soruları ise genellikle gözleme dayalı ya da kavramsal sorulardan oluşurken mülakatta  öğrencilere sanat, kültür ve güncel sorular sorulmaktadır.
Ör: ‘’2011 1. Aşama Sınav Sorusu (1.gün, sabah grubu): Çay bardağı, diş macunu kutusu ve diş macunu kutusunun dikdörtgen prizma olarak açılımının çizimi. (35X50 kağıt üzerine kurşun kalem ile 1,5 saat.)
‘’2011 2.aşama Sınav Sorusu: Boşlukta bir sandalye, bir cam kadeh ve bir üçgen prizmadan oluşan imgesel kompozisyon çizimi. (35X50 kağıt üzerine kurşun kalem ile 1,5 saat.)
İç Mimarlık: Ütü yapan bir kişiyi, mekan içinde kapı ve penceresini detaylı görecek şekilde çizimi
Endüstri Ürünleri Tasarımı: Tekerlekli sekreter koltuğu çizimi. Bir fotoğraf stüdyosunda üç kişilik figür kompozisyonu çizimi.
Gazi Üniversitesi GSF 2011 Sınav Sorusu: Ağaç, top, ip, kukla, kürek, sandal, saat, su, defter, otobüs. Verilen 10 seçenekten en az 3 tanesini kullanarak “oyun” kavramının resmedilmesi. (35×50 kağıt üzerine kurşun kalem ile süre 90 dakika)

Güzel Sanatlar Fakülteleri Bölümleri – Branşınız Ne Olacak?

Üniversite eğitiminizi güzel sanatlar fakültesinde almaya karar verdiyseniz şimdi sırada hangi dalda uzmanlaşmak istediğinizi seçmeniz var. Bu noktada sizi en çok mutlu eden ve yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz branşları seçebilirsiniz. El sanatları mı ilginizi daha çok çekiyor yoksa siz tam bir geleneksel sanat hayranı mısınız? Resim yapmak sizin için bir tutku mu yoksa kendinizi dijital dünyada daha iyi ifade edebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Güzel sanatlar yetenek sınavlarına katılma şartlarından sonra şimdi de güzel sanatlar fakültesi bölümlerine göz atalım:

  •  Baskı Sanatları
  • Çizgi Film (Animasyon)
  • El Sanatları Tasarımı ve Üretimi
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı
  • Fotoğrafçılık
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Grafik Tasarımı
  •  Heykel
  • Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım
  • Müzik
  • Resim
  • Sahne Dekorları ve Kostümü
  • Seramik ve Cam Tasarımı
  • Ses Sanatları Tasarımı
  • Tekstil ve Moda Tasarımı
  • Tiyatro

Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavı İçin Prestijli Bir Kurstan Destek Alın!

Yetenek sınavları başvuru tarihlerini kaçırmak istemiyorsanız Milli Eğitim Bakanlığının ve üniversitelerin duyurularını takip etmeyi unutmayın. Bunun dışında ise güzel sanatlar yetenek sınavlarına katılma şartlarını karşılayabilmek için düzenli çalışmayı ve profesyonel bir kurumdan destek almayı da ihmal etmeyin.

Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavlarına daha iyi hazırlanmak için katılacağınız hazırlık kursları genellikle 1 tam eğitim dönemini kapsar. Burada alınan eğitimler ve edinilen tecrübelerle hem sınav süreci başarıyla atlatılır hem de gelecek planları başarıyla yönetilir.

[widget-171]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 18 77