- Konu Başlıkları
- Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlananlar İçin İpuçları
- Grafik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
- Grafik Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Grafik Bölümü Nasıl Kazanılır?
- Grafik Bölümü Olan Üniversiteler Hangileri?
- Grafik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
- Grafik Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
- Grafik Bölümü Yetenek Sınavları İçin Hazırlığınızı Bizimle Yapın!
Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlananlar İçin İpuçları
Grafik sanatlar söz konusu olduğunda aslında oldukça geniş bir alandan bahsettiğimizi vurgulamalıyız. Web tasarımı, animasyon ve dijital efektler gibi dijital alandaki tasarım ve üretim uygulamalarının yanı sıra iki boyutlu çizim, illüstrasyon, baskı, ciltleme, litografi gibi pek çok alan da grafik sanatlar içerisindedir. Nitekim grafik bölümü dersleri arasında tüm bu konulara farklı isimlerle rastlamak mümkündür.
Grafik bölümü öğrencileri temel tasarımdan ileri seviye tasarım tekniklerine, dijital tasarım yazılımlarının kullanımlarından baskı ve modelleme süreçlerine kadar pek çok konuyu eğitimleri boyunca görür ve öğrenir. Eğer grafik bölümü nedir, hangi dersler var, nasıl hazırlanmalıyım diye merak ediyorsanız yazımızı incelemeye devam edin...
Grafik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesinde bulunan grafik tasarım bölümü 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans eğitimlerine sahiptir. Her iki programda da grafik bölümü öğrencileri temelden ileri düzeye kadar grafik tasarım teknikleri, görsel okuryazarlık, stüdyo çalışmaları, genel tasarım, 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarım ve modelleme gibi alanlarda eğitim görür.
Grafik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Grafik bölümü müfredatında yer alan dersler aşağıdaki gibidir:
-
Grafikte Üretim Teknikleri,
-
İki Boyutlu Tasarım,
-
Üç Boyutlu Tasarım,
-
Bilgisayar Destekli Tasarım,
-
Grafik Tasarım Teknikleri,
-
Sanat Tarihi,
-
Tipografi,
-
İllüstrasyon,
-
Reklamcılıkta Grafik Tasarım,
-
Dijital Tasarım,
-
Geleneksel Tasarım,
-
Web Tasarım.
Grafik tasarım bölümü lisans öğrencileri 4 yıl, 8 dönemlik lisans ve 2 yıl, 4 dönemlik ön lisans programlarında bu ve buna benzer derslerden sorumludur. Elbette üniversiteler grafik tasarım bölümü için kendi müfredatlarını belirleyerek farklı dersler ve konuları da kazanımlar arasına ekleyebilir. Tüm bu dersleri başarıyla bitiren ve buna ek olarak bitirme projesini de tamamlayan öğrenciler Grafik Bölümü Lisans veya Ön Lisans Diploması almaya hak kazanır.
Grafik Bölümü Nasıl Kazanılır?
Grafik bölümü, yukarıda da belirttiğimiz gibi 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans olmak üzere iki farklı programa sahiptir. 2 yıllık ön lisans grafik bölümü yetenek sınavları ile alım yapmayı sürdürmektedir. Ancak öğrencilerin yetenek sınavı öncesinde TYT sınavına girerek baraj puanı geçmesi gerekmektedir.
YÖK’ün grafik tasarım bölümü yetenek sınavları kaldırma kararı ise 4 yıllık lisans programları için geçerlidir. Grafik bölümü yetenek sınavları yerine öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerekmektedir. Eşit ağırlık puanı ile alım yapan 4 yıllık grafik bölümü için yetenek sınavları uygulaması şu an uygulanmamaktadır. Ancak üniversitelerin bu konuda itiraz ettiğini de vurgulayalım. Dolayısıyla bu uygulama yakın gelecekte değişebilir.
Nitekim Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi başta olmak üzere bazı üniversitelerin 4 yıllık programlar için de TYT sınavına ek olarak AYT değil, yetenek sınavları ile alım yaptığını söyleyelim. Dolayısıyla grafik bölümü yetenek sınavları hakkında kesin bilgi almak için üniversitenin kayıt koşullarını incelemenizi tavsiye ederiz.
Grafik Bölümü Olan Üniversiteler Hangileri?
Eğer grafik bölümü okumayı düşünüyor ve grafik bölümü yetenek sınavları için hazırlanıyorsanız aşağıda sizler için grafik bölümü olan üniversiteleri sıraladık. Ülkemizin birçok üniversitesinde grafik bölümü veya grafik tasarım bölümü ismiyle grafik sanatlar üzerine eğitim verilmektedir. İşte grafik bölümü olan üniversiteler:
-
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
-
Marmara Üniversitesi (İstanbul)
-
İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa
-
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi (İstanbul)
-
Ayvansaray Üniversitesi (İstanbul)
-
İstanbul Bilgi Üniversitesi
-
İstanbul Aydın Üniversitesi
-
İstanbul Arel Üniversitesi
-
Doğuş Üniversitesi (İstanbul)
-
Haliç Üniversitesi (İstanbul)
-
İstanbul Kültür Üniversitesi
-
Okan Üniversitesi (İstanbul)
-
Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli)
-
Sakarya Üniversitesi (Sakarya)
-
Uludağ Üniversitesi (Bursa)
-
Onsekiz Mart Üniversitesi (Çanakkale)
-
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
-
Ege Üniversitesi (İzmir)
-
İzmir Ekonomi Üniversitesi
-
Yaşar Üniversitesi (İzmir)
-
Hacettepe Üniversitesi (Ankara)
-
Hacı Bayram Veli Üniversitesi (Ankara)
-
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (Ankara)
-
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (Ankara)
-
Atılım Üniversitesi (Ankara)
-
Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
-
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
-
Antalya Akev Üniversitesi
-
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu)
-
Uludağ Üniversitesi (Bursa)
-
Trakya Üniversitesi (Edirne)
-
Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın)
-
Kocatepe Üniversitesi (Afyon)
-
Pamukkale Üniversitesi (Denizli)
-
Ömer Halis Demir Üniversitesi (Niğde)
-
Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay)
-
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
-
Balıkesir Üniversitesi (Balıkesir)
-
Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas)
-
Çukurova Üniversitesi (Adana)
-
Dicle Üniversitesi (Diyarbakır)
-
Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
-
Gaziantep Üniversitesi (Gaziantep)
-
İnönü Üniversitesi (Malatya)
-
Karadeniz Teknik Üniversitesi Bölümü (Trabzon)
-
Selçuk Üniversitesi (Konya)
-
KTO Karatay Üniversitesi (Konya)
-
Yalova Üniversitesi
-
Karatekin Üniversitesi (Çankırı)
-
Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)
Grafik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Grafik tasarım bölümü bilhassa internet kullanımının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasıyla oldukça geniş kariyer fırsatlarına sahip bir bölüm haline gelmiştir. Üstelik uzun bir süre boyunca bu durumun artarak devam edeceğini öngörmek zor değildir. İşte grafik bölümü iş imkanları:
-
Grafik tasarımcı olarak ajanslara, firmalara ve markalara freelance tasarım desteği verebilirsiniz.
-
Özel firmalarda grafik tasarımın tüm süreçlerinde çalışabilir, dergi veya kitap tasarımından reklamcılığa web tasarımdan arayüz geliştirmeye kadar birçok alanda iş bulabilirsiniz.
-
Grafik bölümü mezunu olarak oyun geliştiricilerle çalışabilirsiniz.
-
Özel eğitim kurumlarında grafik tasarım eğitimi verebilirsiniz.
-
Güzel Sanatlar Fakültelerinde akademisyen olarak kariyerinize devam edebilirsiniz.
Grafik Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
Eğer dört yıllık lisans programlarında grafik bölümü okumayı planlıyorsanız en azından bölümü kazanmak için yetenek sınavlarına değil, TYT ve AYT sınavlarına hazırlanmalısınız. Gerçi bölüme başladıktan sonra zorluk çekmemeniz için tasarım, çizim ve görsel okur yazarlığınızı geliştirmenizi yine de tavsiye ederiz. Ayrıca Mimar Sinan ve Marmara Üniversitesi başta olmak üzere bazı üniversitelerin grafik tasarım bölümü yetenek sınavları ile alım yaptığını hatırlatalım.
2 yıllık ön lisans grafik bölümü içinse şunları söyleyebiliriz. Her ne kadar grafik bölümü yetenek sınavları için soruları üniversitelerin kendileri belirlese de artık klasik haline gelmiş bazı soru türleri olduğunu söylemek mümkündür.
Bunların başında da afiş veya ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve tipografi gibi konular gelmektedir. Genellikle grafik tasarım bölümü yetenek sınavları için öğrencilerden gerçekten var olan veya hayali bir ürünle ilgili temel düzeyde tasarımlar yapması istenir. Ayrıca öğrencilerin bu tasarımları nasıl sunduğu da önemlidir.
Bunun dışında hatırlatmak gerekir ki grafik bölümü yetenek sınavları genelde iki aşamalıdır ve ilk aşama grafik tasarımdan çok genel olarak öğrencinin güzel sanatlara yatkınlığını ölçer. Dolayısıyla ilk aşamaya hazırlanmak için figür çizimleri, figür mekan ilişkisi gibi konuların üzerinde durmanız ve çizim tekniğinizi geliştirmeniz gerekir.
Grafik Bölümü Yetenek Sınavları İçin Hazırlığınızı Bizimle Yapın!
Geleceğinizi yeteneklerinizle şekillendirmek istiyor, yaratıcılığınıza güveniyor, Güzel Sanatlar Fakültesinde eğitim alarak işin teknik tarafında da tam anlamıyla bir donanıma sahip olmayı hedefliyorsanız hayallerinize ulaşmak için çok çalışmanız gerektiğini bilmeli, her şeyden önce grafik bölümü ve diğer Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinin diğer bölümlere kıyasla daha düşük kontenjanlara sahip olduğunu, dolayısıyla öğrencilerini sıkı bir elemeye tabi tuttuğunu unutmamalısınız!
Yine de endişelenmenize gerek olmadığını söyleyelim! Resim Kursu’de grafik bölümü yetenek sınavları için hazırlanmak isteyen gençlere grafik tasarım kursu, güzel sanatlara hazırlık eğitimi, workshop çalışmaları ve diğer teknik eğitimlerimizle destek oluyor, hayallerinize giden yolculuk için hazır olmanızı sağlıyoruz.
[widget-171]