- Konu Başlıkları
- Güzel Sanatlar Fakültelerine Girmek İsteyenler İçin İpuçları
- Fotoğraf Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
- Fotoğraf Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Fotoğraf Bölümü Nasıl Kazanılır?
- Fotoğraf Bölümü Olan Üniversiteler
- Fotoğraf Bölümü İş İmkanları
- Fotoğraf Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
- Alanında Uzman Eğitmenlerle Fotoğraf Bölümü İçin Hazırlanıyoruz!
Güzel Sanatlar Fakültelerine Girmek İsteyenler İçin İpuçları
Fotoğraf sanatının ekipmanlar, teknik detaylar ve diğer her şeyden önce bir tutku olduğunu kabul etmek gerekir. Kendi kadrajınızdan öyküler anlatmak, dünyaya bakış açınızı fotoğraf karelerine sığdırmak öncelikle bir tutku işidir. Ancak estetiğin çoğu zaman teknikle bir arada yürüdüğü unutulmamalıdır. İşte tam da bu noktada devreye fotoğraf bölümü girmektedir.
Pek çok üniversitede fotoğrafçılık bölümü, fotoğraf ve video, fotoğraf ve kameramanlık gibi isimlerle yer alan fotoğraf bölümü geleceğini sanatla şekillendirmek isteyenlere fotoğraf sanatının teknik boyutunu ve tarihini öğrenme fırsatı vererek tutkusunu mesleği haline getirme fırsatı sunar. Gelin fotoğraf bölümü nedir sorusunun yanıtını farklı açılardan, ya da fotoğrafçılık diliyle söylersek kendi kadrajımızdan bakarak birlikte inceleyelim.
Fotoğraf Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıl?
Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan fotoğrafçılık bölümü 4 yıllık bir eğitim süresine sahiptir. 4 yıl boyunca fotoğraf bölümü öğrencileri temelden ileri düzeye kadar fotoğrafçılık teknikleri, görsel okur yazarlık, stüdyo çalışmaları, genel tasarım, fotoğraf bilgisi, görüntü işleme gibi alanlarda eğitim görür.
Fotoğraf Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıllık fotoğraf bölümü müfredatında yer alan dersler genel olarak şunlardır:
-
Fotoğraf Bilgisi,
-
Karanlık Oda Teknikleri,
-
Fotoğraf Teknikleri,
-
Görüntü İşleme,
-
İleri Çekim Teknikleri,
-
Belgesel Fotoğraf,
-
Temel Tasarım,
-
Stüdyo Fotoğrafçılığı,
-
Işık Tekniği,
-
Görsel Anlatım ve İletişim,
-
Fotoğraf Okuma,
-
Basın Fotoğrafçılığı,
-
Fotoğraf Teknolojileri.
Fotoğrafçılık bölümü öğrencileri 4 yıl, 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca bu ve buna benzer derslerden sorumludur. Elbette üniversiteler fotoğraf bölümü için kendi müfredatlarını belirleyerek farklı dersler ve konuları da kazanımlar arasına ekleyebilir. Tüm bu dersleri başarıyla bitiren ve buna ek olarak bitirme projesini de tamamlayan öğrenciler Fotoğraf Bölümü Lisans Diploması almaya hak kazanır.
Fotoğraf Bölümü Nasıl Kazanılır?
Fotoğraf bölümü yetenek sınavları ile alım yapan bölümlerden biridir. Ancak fotoğraf bölümü yetenek sınavları öncesinde öğrencilerin TYT sınavından barajı geçmesi gerekir. Kimi zaman üniversiteler YÖK’ün belirlediği 150 puanlık TYT baraj puanından daha yüksek bir baraj belirleyebilmektedir. Yine de çoğu üniversite YÖK’ün belirlediği baraj puanıyla aynı veya yakın seviyede bir baraj puanını tercih etmektedir.
TYT baraj puanını geçen öğrenciler fotoğraf bölümü yetenek sınavı için hak kazanır. Bu noktada çoğu üniversite iki aşamalı bir sınav yapmaktadır. İlk aşamada tüm Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci adayları birlikte sınava girer. Bu sınavda daha çok temel çizim yetenekleri, görsel okur yazarlık ve kompozisyon oluşturma becerisi ölçülür. Daha sonra fotoğraf bölümü yetenek sınavı için ikinci bir sınav daha yapılır.
Fotoğraf Bölümü Olan Üniversiteler
Ülkemizde az sayıda olmakla birlikte farklı illerde fotoğraf bölümü bulunan üniversiteler vardır. Buna ek olarak çoğu üniversitede müstakil bir fotoğraf bölümü yerine fotoğraf ve video, fotoğraf ve kameramanlık, görsel iletişim tasarım gibi alanların birleşmesiyle oluşturulan ortak bölümler bulunur. Biz burada yalnızca fotoğraf bölümü veya fotoğrafçılık bölümü bulunan üniversitelere yer vereceğiz. İşte fotoğraf bölümü olan üniversiteler:
-
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul)
-
Marmara Üniversitesi (İstanbul)
-
Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul)
-
İstanbul Teknik Üniversitesi (İstanbul)
-
Kocaeli Üniversitesi (Kocaeli)
-
Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
-
Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
-
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
-
Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon)
-
Gazi Üniversitesi (Ankara)
-
Mersin Üniversitesi (Mersin)
Fotoğraf Bölümü İş İmkanları
Fotoğraf bölümü iş imkanları açısından çok sayıda seçenek barındıran bölümlerden biridir. İşte bunlardan bazıları:
-
Freelance fotoğraf sanatçısı olarak çalışabilirsiniz.
-
Fotoğraf bölümü mezunu olarak düğün fotoğrafçılığından ürün fotoğrafçılığına, moda fotoğrafçılığından doğum fotoğrafçılığına kadar farklı alanlarda müşteriler edinebilir, çekimler yapabilirsiniz.
-
Kendi fotoğraf stüdyonuzu kurabilirsiniz.
-
Medya ajansları, tasarım ve fotoğraf stüdyolarında fotoğrafçı olarak çalışabileceğiniz gibi tasarımcı, retouch uzmanı, sanat yönetmeni, sanat danışmanı gibi alanlarda iş bulabilirsiniz.
-
Güzel Sanatlar Fakültesinde akademisyen olarak kariyerinize devam edebilirsiniz.
-
Özel eğitim kurumlarında fotoğraf eğitmeni olarak çalışabilirsiniz.
Fotoğraf Bölümü Yetenek Sınavları İçin Nasıl Hazırlanmalıyım?
Fotoğraf bölümü yetenek sınavları merkezi bir sistem tarafından değil, üniversitelerin kendileri tarafından düzenlenir. Bu nedenle tercih edeceğiniz üniversitenin öğrencilerine veya mezunlarına ulaşarak tavsiye alabilir, soru tarzları hakkında fikir edinebilirsiniz. Çoğu üniversitenin belli bir soru tarzı olduğu için ne gibi sorularla karşılaşacağınızı önceden kestirmek mümkündür.
Fotoğrafçılık bölümü yetenek sınavları için ilk aşamada öğrencilerden genellikle natürmort kompozisyonlar istenir. Buna ek olarak imgesel olarak geometrik formlar çizmeniz de istenebilir. İlk aşamada Güzel Sanatlar Fakültesinin diğer bölümlerine girmek isteyen öğrencilerle birlikte sınava gireceğiniz için fotoğraf bölümü öğrencilerinin çizim açısından fazla zorlanmadığını söyleyebiliriz.
İkinci aşamada ise fotoğraf bölümü yetenek sınavı daha çok mülakat şeklindedir ve bu aşamada eğer varsa portfolyonuzu göstermeniz önemli bir avantaj sağlamanıza yardımcı olabilir. Buna ek olarak genel kompozisyon, kadraj ve ışık bilginizi ölçecek sorularla da karşılaşabilirsiniz.
Alanında Uzman Eğitmenlerle Fotoğraf Bölümü İçin Hazırlanıyoruz!
Eğer fotoğraf bölümü yetenek sınavları için hazırlanıyor, ancak nereden başlayacağınızdan emin olamıyorsanız Güzel Sanatlar Fakültelerine hazırlık konusunda deneyimli bir eğitim kurumunun desteğine başvurmalısınız. Resim Kursu olarak alanında uzman eğitmenlerimize öğrencilerimize kapsamlı bir destek sunuyor, yalnızca fotoğraf bölümü yetenek sınavları için değil, kariyeriniz için hazırlanmanızı sağlıyoruz.
Gelin, bir kahvemizi için, hayalleriniz üzerine konuşalım. İhtiyaçlarınıza, isteklerinize ve hedeflerinize en uygun fotoğraf eğitimi ile sizi fotoğraf bölümü yetenek sınavları için hazırlayalım. Hayallerinize kavuşma fırsatını elinizden kaçırmayın!
[widget-171]