- Konu Başlıkları
- Okul Öncesi Sanat Eğitimi ile İlgili Neler Düşünüyorsunuz?
- Okul Öncesi Sanat Dersinin Faydaları Neler?
- Okula Hazır Olmalarını Sağlıyor! – Okul Öncesi Sanat Atölyesi Neden Önemli?
- Hangi Kurslar Var? – Okul Öncesi Sanat Atölyesi Önerileri
- Çocuklar Okul Öncesi Sanat Kursu ile Okul Düzenine de Alışıyor!
Okul Öncesi Sanat Eğitimi ile İlgili Neler Düşünüyorsunuz?
Sanatın çocuk gelişimindeki önemini biliyor musunuz? Okul öncesi sanat atölyesi, çocukların şarkı söylemek, dans etmek ve resim çizmek konusundaki becerilerini geliştirmede destekleyicidir. Okul öncesi sanat eğitiminde amaç, çocukların bu aktiviteleri estetik duygusu ve sanatsal bakış açısı ile oluşturmasıdır.
Resim, müzik, dans ve drama gibi okul öncesi sanat eğitimleri, 3 ila 6 yaş aralığındaki çocuklar için hem çok eğitici hem de çok eğlencelidir. Çocuklar okul öncesi sanat kursuna katılarak hayal etmenin, üretmenin ve çevrelerinde olup biteni daha iyi yorumlamanın önemi kavramaktadır.
Okul Öncesi Sanat Dersinin Faydaları Neler?
Okul öncesi dönem olarak adlandırdığımız 3-6 yaş aralığında, çocukları müze veya sergilere götürmek, çok da verimli bir sanatsal faaliyet olmayabilir. Çünkü halihazırda uygulamaya olan yatkınlıkları daha fazladır. Çocuk gelişim uzmanlarının, pedagogların ve eğitmenlerin de önerdiği okul öncesi sanat kursları, çocukların erken yaşta sanata yönelmesi için en doğru seçenektir. Okul öncesi sanat kursuna katılan çocukların;
-
Farklı kültürlere olan yatkınlıkları artar,
-
Görsel algıları gelişir,
-
Sorumluluk duygusu oluşur,
-
Hayal dünyaları gelişir,
-
Yaratıcılıkları ve üretkenlikleri artar,
-
Eleştirel düşünme becerileri iyileşir,
-
Görsel okuryazarlık duygusu gelişir,
-
Konsantrasyon seviyeleri artar,
-
Yorumlama, anlama ve kavrama gibi özellikleri gelişir,
-
Kendilerini ifade etme etme yetileri artar vs.
Özellikle okul öncesi dönemde sanatla tanışan çocukların gerek okul gerekse sonraki yaşamlarında çok daha özgüvenli ve başarılı bireyler haline geldikleri gözlemlenmektedir. Bunun için eğitim kurumlarının büyük çocuğunda okul öncesi sanat atölyesi gibi çocukların sanatla tanışmalarına aracılık eden aktivite-eğitim karışımı kurs programlarının oluşturulmasına özen gösterilmektedir.
Okula Hazır Olmalarını Sağlıyor! – Okul Öncesi Sanat Atölyesi Neden Önemli?
Okul öncesi çocukların aileleri dışında sosyalleşme ve iletişim imkanı bulma olanağı oldukça düşüktür. Bu noktada okul öncesi sanat kursu gibi programlar devreye girerek çocuklara yaşıtlarıyla sosyalleşebilecekleri ve iletişim becerilerini güçlendirebilecekleri iyi bir fırsat sunar. Bu sayede okula başladıklarında ailelerinden ayrı vakit geçirmeye yaşıtlarına oranla çok daha fazla alışkın olmasını sağlar. Böylelikle okul yaşamına daha hızlı adapte olan çocukların okul başarıları da yükselmiş olur.
Hangi Kurslar Var? – Okul Öncesi Sanat Atölyesi Önerileri
Okul öncesi sanat atölyesinin önemi daha net anlaşıldıysa şimdi de okul öncesi sanat kurslarını incelemeye geçebiliriz. Çocuklar ilgi alanlarına, merak ettikleri konulara ve yatkınlıklarına göre okul öncesi sanat kurslarından dilediğini seçebilir. Zaten Resim Kursu gibi tam kapsamlı sanat merkezlerinde okul öncesi sanat kursu olarak da pek çok alternatif karşınıza çıkar. Peki, okul öncesi sanat eğiminde en çok tercih edilenler hangileri, biliyor musunuz? İşte ailelerin en çok memnun aldığı okul öncesi sanat atölyesi branşları:
-
Resim kursu,
-
Karakalem kursu,
-
Ahşap boyama kursu,
-
Sulu boya kursu,
-
Yağlı boya kursu,
-
Taş boyama kursu,
-
Orff kursu,
-
Ritim perküsyon kursu,
-
Bale kursu,
-
Modern dans kursu,
-
Hip hop dans kursu,
-
Salsa kursu,
-
Tango kursu,
-
Piyano kursu,
-
Gitar kursu,
-
Keman kursu,
-
Drama kursu vs.
Çocuklar Okul Öncesi Sanat Kursu ile Okul Düzenine de Alışıyor!
Bildiğiniz gibi çocuklar ilkokula başladıklarında okul kavramına alışmakta zorlanabiliyor. Ailelerinden ayrı olarak ilk kez sosyal bir ortama giren çocuklar, okul öncesi sanat dersi ile birlikte sınırlı bir özgürlük ilan ediyorlar. Ve kendi başlarına hareket edebilmenin, sorumluluk almanın gücünü hissediyorlar.
Okul öncesi sanat atölyesi ile ilgi duydukları alanları keşfediyor ve sanata daha ılımlı bakmaya başlıyorlar. Oluşturdukları eserlerle kendilerini ve duygularını daha iyi ifade ediyor; sözlü ve sözsüz iletişim kurmada önemli ilerlemeler sağlıyorlar.
[widget-184]